wtorek, 26 września 2017

„Mało nas, mało nas do pieczenia chleba…” – Szkoła na kołach w Marianowie

W ubiegłym tygodniu uczniowie klas 3e i 3f wraz z wychowawczyniami, paniami Natalią Pencak i Darią Zielińską, pojechali na warsztaty cukierniczo-piekarnicze do Domu Chleba w Marianowie. Wyjazd świetnie wpisał się w tematykę omawianą na zajęciach w szkole, podczas których dzieci uczyły się o rodzajach zbóż, etapach powstawania chleba, rodzajach pieczywa.  

Okazał się wspaniałą okazją do wykazania się zdobytą podczas zajęć w szkole wiedzą w praktyce. Podczas warsztatów uczestnicy zapoznali się z walorami odżywczymi mąki mielonej żarnami w pieczywie. Prowadzące zajęcia panie zaprezentowały, jak wygląda przemiał ziaren żarnami. Każdy uczestnik warsztatów wyrabiał z przygotowanych wcześniej ciast podpłomyki, różnego rodzaju ciasteczka, drożdżówki, a nawet mini chlebek. Wypieczone produkty uczniowie zabierali do domu, ale już podczas warsztatów każdy mógł skosztować własnoręcznie zrobionych ciastek. Dla swoich rodziców dzieci kupowały świeże bochenki pysznego chleba na zakwasie. Na terenie Gospodarstwa miały też czas na zabawę. Dużą atrakcją była także przejażdżka pojazdem spacerowym nad piękne jezioro. Zwieńczeniem warsztatów był wspólny poczęstunek. Pachniało, smakowało... Gorąco polecamy taką edukacyjną wyprawę wszystkim tym, którzy chcą sprawdzić i ugruntować swoją wiedzę w praktyce!!!

Natalia Pencak, Daria Zielińska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz